Vägen till ett +

Vägen till

Att bli gravid, hur gör man egentligen? Här är några tips på vägen

Bör man tänka på något speciellt när man bestämmer sig för att sluta med preventivmedel och försöka bli gravid? Jag har kollat runt på flera sidor, pratat med vänner som både är gravida men som också varit det tidigare och här har jag samlat deras bästa tips.

Äta en hälsosam kost. Vad som är hälsosamt varierar från person till person. I mitt fall skulle det innebära minskad mängd bröd, pasta, potatis, ris och raffinerat socker och istället mer grönsaker, baljväxter, bönor, nötter och frön, lax, makrill, annan fisk (ej strömming då den innehåller kvicksilver som fertila kvinnor ej bör få i sig mer än en gång per år), rotfrukter, smör, olivolja och kokosolja.

Dricka med måtta, helst inte alls från det att man bestämmer sig för att försöka bli gravid. Ett glas här och där skadar inte, men bör helst undvikas så snart graviditeten är ett faktum.

Träna regelbundet. Träning utsöndrar endorfiner som gör en glad, pigg och samtidigt minskar stresspåverkan. Avsluta gärna gympasset med lite bastubad för extra avslappning. Om man inte tycker om gym finns det andra alternativ så som snabba promenader, löpning, cykling, yoga, crosstraining eller om man behöver någon som piskar en under passets gång: gruppträning. Hemma i vardagsrummet går också bra. Appen Freeletics har fantastiska program mellan 10-60 minuter beroende på svårighetsgrad, tid och tempo. Det enda som (oftast) behövs är en själv och ett plant underlag!

Skippa rökning och annan form av nikotin. Rökning kan vara skadligt för spermierna och det gynnar inte precis en fruktsam miljö down there för oss kvinnor heller.

Kosttillskott. Många förespråkar hur viktigt det är att äta extra folsyra redan när man planerar att bli gravid. Folsyra tas för att förhindra ryggmärgsbråck hos bebisen. Andra tillskott kan vara B-vitamin, magnesium, omega 3, selen eller rosenrot – konsultera med kunnig personal för bäst resultat.

Ja, och sen då? När man tycker att man gjort allt ovan och vill sätta igång, eller när man tänker att fuck that, vi kör, blir det så blir det, vi tar det som det kommer. Behöver man tänka på något speciellt egentligen, förutom att pricka in ägglossningen? Vad innebär egentligen ägglossning?

Ägglossningen inträffar vanligtvis på cykeldag 10-14 och de dagar som följer tills man får mens igen kallas lutealfas. Lutealfasen är i regel 10-16 dagar lång beroende på ens cykellängd. Ägglossningen kännetecknas med klibbiga, trådiga flytningar, en sötare doft från underlivet och ibland en molande värk runt äggstockarna. Och ofta med en ökad sexlust 😉

Att ha sex varannan dag från och med en vecka efter mensens första dag och tio-fjorton dagar framåt sägs vara det säkraste sättet att säkerställa en lyckad befruktning. Alltså, samlag varann till var tredje dag från cykeldag 7 till och med cykeldag 17-20 (ju längre period ju bättre). Annars är ett alternativ att lära känna sin cykel via appar, tex Flo. Jag använder mig av den och är väldigt nöjd!

Kvinnan kan faktiskt bara bli gravid under en 24-timmarsperiod när ägget släpper (!), men spermier kan överleva mellan 2-5 dagar beroende på kvalitén och slidans miljö. Därför är det optimalt att ha sex från två dagar innan ägglossningen till två dagar efter för att maximera chanserna.

Ett annat tips som många kommer med är att inte stressa. Att istället försöka leva här och nu och njuta av kravlöst sex, kramar, beröring, god mat och sådant som ger näring för själen. Är man gravid så är man. Kroppen kan sköta om det utan att man behöver leta symptom eller hetsa upp sig över att man känner eller inte känner någonting. Återigen: Är man gravid så är man. Om man inte är det får man mens och kan försöka en gång till ❤️ (Med vänliga hälsningar, hon som varit, är och ständigt blir placebogravid med alla möjliga symptom åt gången!)

Bra att veta: 80-90% av alla par som försöker bli gravida lyckas med det inom 12 månader. Det känns faktiskt rätt betryggande att höra.

🌺

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
Vägen till ett +

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats